MED – HRANA IN ZDRAVILO

Med je naravna hrana rastlinskega in živalskega izvora, saj čebele nabrani cvetni prah in medičino deloma prebavijo oziroma predelajo s pomočjo svojih žlez. Človek ga jemlje iz panjev že vsaj deset tisoč let. Prvi viri segajo celo 20 do 30 tisoč let v preteklost, do jamskega človeka (Kapš 1998, 23–24). Prazgodovinski viri iz časa dveh do treh tisočletij pr. n. št. pričajo o uporabi medu za zdravljenje, sprva predvsem z nanašanjem na kožo (Forrest, 1982).

Prve civilizacije so bolje kot moderni ljudje poznale moč medu. Med in v njem potopljeni predmeti so se ohranili desetletja, celo stoletja, stari Egipčani in ljudstva Srednjega vzhoda pa so ga uporabljali med drugim za balzamiranje (Cambridge University, 1894/1989). Praktiki ajurvede, najstarejše veje medicine v Indiji, ki je tudi uradna medicina v tej državi, med uporabljajo okoli pet tisoč let (pHarmonija, 2018).

Med je bil sprva življenjsko pomembna hrana, kasneje pa učinkovito sredstvo za oskrbovanje ran. Že 2000 let pred odkritjem bakterij, ki povzročajo vnetja v rani, so ga uporabljali kot zdravilo. Hipokrat (460 let p.n.št.) ni bil prvi, ki ga je opisoval in priporočal, zabeležen je že v hindujskih skriptih, vključevale so ga grške in rimske šole.

prim. doc. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., višja svetnica in mag. Mojca Šimnic Šolinc, direktorica Tosame

Antiseptične in antibiotične lastnosti medu je v moderni znanosti prvič podrobneje prepoznal R. J. van Ketel leta 1892, znanstveno pa so jih dokazali šele v 20. stoletju. Leta 1999 je dr. Peter Molan z Univerze Waikato v Novi Zelandiji objavil prvi članek o vplivu medu na zdravljenje ran, s katerim je zajel in podprl terapevtske potenciale medu pri zdravljenju ran.

Znanstvena literatura in raziskave dokazujejo, da naravni med krepi odpornost, olajša okrevanje po boleznih, daje energijo, preprečuje in zdravi črevesna obolenja, obolenja dihal, karies, otroški diabetes ter celi rane. Prva medena obloga za rane je bila odobrena v Veliki Britaniji leta 2004, FDA je v letu 2007 odobril uporabo v Ameriki. Tosama je leta 2009 lansirala prvo slovensko oblogo z medicinskim kostanjevim medom Vivamel.