OSKRBA RANE

 

Pri zdravljenju ran zasledujemo tri osnovne cilje: skrajšati želimo čas celjenja, zmanjšati število prevez in preprečiti možne zaplete.  

Pred začetkom zdravljenja in pri vsaki prevezi tako akutno kot kronično rano najprej ocenimo in se odločimo za nadaljnje korake. Sodoben in v svetu najbolj priljubljen pristop k delovanju pri lokalni oskrbi je TIME KONCEPT.

TIME je kONCEPT, ki nas po korakih vodi pri oceni rane

in DOLOČANJU STRATEGIJE ZDRAVLJENJA.

Pred začetkom zdravljenja in pri vsaki prevezi tako akutno kot kronične rano najprej ocenimo in se odločimo za nadaljnje korake. Sodoben in v svetu najbolj priljubljen pristop k delovanju pri lokalni oskrbi je TIME KONCEPT.

T     =  tissue (ocena prevladujočega tkiva),

I       =  infection in inflamation (obvladovanje okužbe in vnetja),

M   =  moisture (uravnavanje izločka, ravnovesje vlage) in

E     =  edges, epithelialization (zapiranje rane z robov).

Glede na prevladujoče tkivo v rani se odločimo ali bo cilj odstranitev mrtvin oziroma drugega nevitalnega tkiva ali pa spodbujanje tvorbe granulacijskega tkiva. Procese vnetja in okužbe v rani je potrebno umiriti ali preprečiti, celjenje rane pa najbolje poteka v vlažnem okolju. Pri oceni izločka iz rane presodimo ali je rana suha in zato potrebuje dodatno hidracijo ali pa je izločka preveč in ga je potrebno regulirati. Običajno je uravnavanje močnega izločka povezano z zmanjševanjem vnetja in okužbe v rani.  S pravilnim pristopom k oskrbi rane proces celjenja spontano napreduje, rana se celi in zapira z robov.

Tissue

OBLOGE VIVAMEL IZ RANE ODSTRANJUJEJO MRTVINE, FIBRINSKE OBLOGE IN DRUGE NEČISTOČE. DNO RANE SE IZČISTI PO 3-7 PREVEZAH, SPODBUJA PROLIFERACIJO

Infection in Inflammation

OBLOGE VIVAMEL DELUJEJO PROTIVNETNO IN ZMANJŠUJEJO BAKTERIJSKO BREME V RANI. S TAKIM DELOVANJEM SKRAJŠAJO VNETNO FAZO V RANI IN ZATO SE CELJENJE RANE POSPEŠI.

Moisture

VIVAMEL OBLOGE V RANI USTVARJAJO VLAŽNO OKOLJE in VPIJAJO.

Z ZMANJŠEVANJEM VNETJA IN MIKROBNEGA BREMENA SE KOLIČINA IZLOČKA IZ RANE ZMANJŠUJE.

Epithelialization

OBLOGE VIVAMEL SPODBUJAJO EPITELIZACIJO Z ROBOV. VLAŽNO CELJENJE OLAJŠA MIGRACIJO EPITELNIH CELIC, PRISOTNOST SLADKORJEV V MEDU PA DAJE CELICAM ENERGIJO.

Bolnika z rano je treba obravnavati celostno. Lokalna oskrba rane je pomemben del obravnave, vključno z izbiro obloge s katero v rani dosežemo največ vzajemnih učinkov, ki pospešujejo celjenje:

Pri izbiri obloge za rano sledimo naslednjim ciljem:

 • da odstranjuje nevitalno tkivo in mrtvine v rani,
 • da zmanjšuje vnetje,
 • da preprečuje okužbo,
 • da vpija izloček,
 • da ustvari vlažno okolje,
 • da spodbuja granulacijo in epitelizacijo.

OSKRBA AKUTNE RANE

Preden rano pokrijemo z obližem ali drugo oblogo, moramo poskrbeti za higieno rok in ustrezno toaleto rane.

Rano speremo s toplo pitno tekočo vodo ali fiziološko raztopino. Če so prisotne nečistoče ali odmrlo tkivo, jih odstranimo.  Okolico rane nežno osušimo in namestimo oblogo ali obliž.

Za hitro celjenje akutne rane je pomembno, da ji zagotovimo vlažno okolje, preprečimo, da se v njej razvije okužba, ter da jo mehansko zaščitimo. Vse to dosežemo z uporabo oblog Vivamel.

OSKRBA KRONIČNE RANE

Kronična rana je po definiciji rana, ki se ne zaceli v 12-ih tednih, imenujemo jo razjeda. Nastane kadarkoli iz akutne rane kot posledica predolgo trajajočih procesov vnetja in okužbe, ki jih telo ne zmore samo odpraviti. K temu lahko prispevajo tudi druge pridružene bolezni ali pa nepravilen pristop k oskrbi rane.

Pri oskrbi kronične rane je pomembna tudi oskrba njene okolice. Če je neustrezna, so njeni robovi pogosto umazani, krastavi, fibrinozni, polni odmrlih tkiv in tujkov. Čiščenje in redno izvajanje debridementa rane sta zelo pomembna. Le tako zmanjšamo bakterijsko breme v rani in odstranimo mrtvo, nevitalno tkivo, preprečimo nastanek biofilma in izboljšamo pogoje v rani.

  PREDNOSTI IN ODLIKE MEDICINSKEGA KOSTANJEVEGA MEDU PRI CELJENJU RAN

  Obloge za rane VIVAMEL vsebujejo medicinski kostanjev med, ki izkazuje izjemen terapevtski potencial pri zdravljenju tako kroničnih kot akutnih ran. Med vrstami medu kostanjev med izstopa zaradi velike vsebnosti encimov, vitaminov, mineralov, flavonoidov ter aromatskih in aminokislin. Za celjenje ran so zlasti pomembni  elementi kalij, kalcij, magnezij, cink in mangan ter aminokislina prolin, kinurenska kislina in encim glukoza oksidaza. Zaradi visoke vsebnosti sladkorjev med v rani deluje osmotsko. Tako se aktivira avtolitični debridement, zmanjša se bakterijsko breme, sproži se lokalni imunski odziv, v rani se ustvari vlažno okolje, zmanjša se proces vnetja, celjenje rane je pospešeno. Kisel pH medu dodatno ustvarja neugodno okolje za mikroorganizme.

  Glavne odlike medicinskega kostanjevega medu so, da spodbuja odstranjevanje mrtvin – debridement ter čisti dno rane, deluje protimikrobno in protivnetno ter spodbuja lokalni imunski odziv v rani – vse to je posledica njegovega osmotskega delovanja. Kinurenska kislina, ki je edinstveno prisotna v kostanjevem medu, destabilizira in preprečuje nastanek biofilma, ki je skoraj vedno prisoten v ranah, ki se ne zacelijo v štirih tednih.

  Posledica zmanjšanja bakterijske okužbe in vnetja v rani je tudi zmanjšanje neprijetnega vonja, ki velikokrat spremlja kronične rane. Kisel pH kostanjevega medu v fazi proliferacije rane pripomore k uravnavanju ravni metalo-proteinaz ter tako spodbuja tvorbo kolagena. Poleg vsega prej naštetega medicinski kostanjev med tudi pospešuje fazo proliferacije v rani, torej procesa granulacije in 

    epitelizacije. To sposobnost ima prav zaradi vsebnosti kalija, kalcija, magnezija, cinka, mangana in prolina.

   Kostanjev med z osmotskim delovanjem v rani ustvari vlažno okolje, ki je spodbudno za njeno celjenje. Z zmanjšanjem okužbe in vnetja se količina izločka v rani postopno zmanjšuje. 

    

    KAKO IZBEREM PRAVI TIP OBLOGE VIVAMEL?

    OKUŽENA KIRURŠKA RANA

    Izberemo oblogo, ki deluje antimikrobno in preprečuje razvoj biofilma.

    Več…

    ODRGNINA

    Izberemo oblogo, ki preprečuje okužbo in pospešuje epitelizacijo.

    OPEKLINA

    Izberemo oblogo, ki združuje vlažno okolje, preprečevanje okužbe in vpijanje izločka.

    Več…

    RANA Z MACERIRANO OKOLICO

    Izberemo oblogo, ki lahko sega preko robov in ščiti tudi okolico rane.

    Več…

    RANA PO PADCU S KOLESOM

    Izberemo oblogo, ki preprečuje okužbo in pospešuje epitelizacijo.