Vivamel učinkovito zdravi razjede na diabetičnem stopalu

V Tosami preko naših strokovnih sodelavk, ki na terenu skrbijo za stik z bolnišnicami, ambulantami in lekarnami ter za prepoznavnost naših izdelkov, pogosto od blizu spoznamo tudi marsikatero težko zgodbo bolnikov. Še posebej se nas dotaknejo usode tistih, ki sodelujejo v kliničnih študijah primerov, s katerimi mi kot proizvajalec ter bolnišnice najbolj učinkovito dokazujemo in dokumentiramo uspešnost zdravljenja z zdravili ali medicinskimi pripomočki.

Spomladi leta 2020 smo tako spoznali primer 52-letnega gospoda, ki je diabetični bolnik, na kakovost njegovega življenja pa močno vpliva tudi osteoartritis. Po operaciji stopalnega sklepa je mikrobiološki izvid pokazal, da je bolnik okužen z bakterijo MRSA, na podplatu pa mu je pod obolelim sklepom že pred meseci nastala centimeter in pol velika razjeda (ulkus), saj je gospod zaradi bolečin nogo neenakomerno obremenjeval.

Razjeda, ki je zaradi sladkorne bolezni, hude bakterijske okužbe in pridruženih bolezni hitro napredovala, je zahtevala strokovno in usmerjeno zdravljenje. V sodelovanju z zdravniki smo mu zato v začetku marca (3. 3. 2020) na rano namestili Vivamel alginat in preveze menjavali na dva dni. Rana se je hitro odzvala, se s pomočjo medene obloge učinkovito sčistila ter po 14-ih dneh tudi zacelila.

Zakaj nastane rana na stopalu?

Razjeda na stopalu je ena izmed hujših, a žal pričakovanih posledic sladkorne bolezni. Razvije se kar pri 20 odstotkih sladkornih bolnikov. Njim se namreč zaradi nihanja krvnega sladkorja holesterol mnogo hitreje in intenzivneje nalaga v stenah žil. Slabše so prekrvavljene predvsem noge in zato pride do odmiranja živcev, spremeni se napetost mišic in stopalo se deformira.  Tako poškodovanemu stopalu rečemo »diabetično stopalo«.

Pri takšnem stopalu se zaradi vseh težav zelo zmanjša znojenje, koža postane suha in razpokana in zato zelo dojemljiva za okužbe. Če k temu dodamo še dejstvo, da bolnik skoraj nima več občutka za dotik, bolečino in temperaturo, nosi nepravilno obutev in noge slabo ali narobe neguje, kaj hitro že ob najmanjši poškodbi ali udarcu nastane rana. Ta se zaradi slabše prekrvavitve stopala slabo celi, če pa se še okuži, lahko pripelje do septičnega stanja in na koncu celo do amputacije.

Pravilno zdravljenje lahko amputacije prepreči

Letno se v Sloveniji izvede okoli 900 manjših amputacij posameznih prstov ter od 400 do 500 tako imenovanih velikih amputacij spodnjih okončin pod kolenom ali nad njim. Z dobro urejeno sladkorno boleznijo, z ustrezno nego ter s pravilnim zdravljenjem razjed na diabetičnem stopalu bi lahko preprečili vsaj polovico amputacij. Tudi predstavljeni primer gospoda nam dokazuje, da je Vivamel tisti medicinski pripomoček, ki kronično rano umiri, prepreči procese vnetja in okužbe v njej ter ji zagotovi uspešno celjenje.