KAKO JE MED NAŠEL POT V TOSAMO

V Tosami smo se že pred več kot  desetletjem odločili, da bo naše delo, razvoj in poslovanje zaznamovala beseda »naravno«. V delovne procese smo zato vključili trajnostne in okoljske cilje, vse pa podredili naši primarni zavezi: da morajo naši izdelki ob svoji osnovni funkciji uporabnikom pomagati tudi pri ohranjanju ali celo izboljšanju zdravja. Zato so naši vložki in tamponi narejeni iz organskega bombaža, zato so vsi naši obliži sterilni in zato so naše oblog za rane medene.

Prav obloge za rane so izvrsten dokaz, da nam je celotno zgodbo uspelo zapeljati v pravo smer. Ker se v podjetju tradicionalno ukvarjamo tudi s proizvodnjo sanitetnih izdelkov, smo o ranah in njihovi oskrbi vedno razmišljali in se stalno izobraževali. Odkritje iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, da se rane hitreje in učinkoviteje celijo v vlažnem okolju, nas je dolgo vznemirjalo, rešitev pa je – kot je to običajno – prineslo naključje.

 

Leta 2007 sta v razvojem oddelku Tosame Jasna Cerlini in Stane Tomažič ob iskanju idej za nove izdelke govorila tudi o medu. Stane je namreč dolgoleten čebelar, o koristih medu za zdravje pa tako ali tako ni več treba razpravljati.

Jasna se je takoj lotila raziskovanja in kaj hitro ji je postalo jasno, da je »tekoče zlato« iz čebeljih panjev že tisočletja znano kot učinkovita pomoč pri celjenju ran. Ideja o razvoju obloge za rane iz medu je nato hitro dobila tudi ime: Vivamel.

Vivamel je prva slovenska sodobna obloga za rane.  Tako s kliničnimi študijami kot tudi z uporabo v praksi smo dokazali,  da je medicinski pripomoček, narejen  na osnovi medicinskega kostanjevega medu, primeren in predvsem učinkovit pri celjenju širokega  spektra ran, akutnih in kroničnih, v vseh fazah celjenja. Z njegovo uporabo smo preprečili že marsikatero amputacijo.

Vivamel je danes prepoznan širom Evrope, kjer je umeščen med medicinske pripomočke, ki jih na naročilnico predpiše zdravnik. Tudi v Sloveniji ga uporabljajo v bolnišnicah in ostalih zdravstvenih ustanovah. Postal je tudi nepogrešljiv del domačih lekarn.

Rezultati celjenja ran s sterilnim medicinskim kostanjevim medom so zelo zgovorni zato vse več zdravnikov in bolnikov zaupa v popolnoma naravno pomoč pri zdravljenju.  V Tosami nas k iskanju novih rešitev in še bolj učinkovitih in uporabnih izdelkov z medom motivirajo tudi zgodbe naših uporabnikov.

 

Jasmina Anžlovar, Mojca Šimnic Šolinc, Tina Kuhar, Nataša Ivančič in Mojca Kregar, EWMA 2019

Zaradi Vivamela je gospa obdržala svojo nogo

Jeseni leta 2018 je v našo Belo štacunco v Mariboru vstopil gospod, ki je potreboval povoje in sanitetni material za oskrbo golenje razjede na ženini nogi. Ani, naši strokovni sodelavki, je povedal, da se gospa že dve leti neuspešno bori z rano, ki je nastala zaradi obolenja ven. Rana se nikakor noče zaceliti in bolezen je že tako napredovala, da je njen zdravnik predlagal amputacijo, je obupano razložil. Datum operacije je bil že določen – gospa naj bi brez noge ostala že čez deset dni.

Ana je dobro poznala rezultate zdravljenja ran z Vivamelom, zato je gospodu svetovala, naj pred operacijo vseeno poskusi z medeno oblogo. Domov je odšel z eno samo oblogo Vivamel, vendar se je že po treh dneh vrnil. Ker sta z ženo takoj opazila pozitivne spremembe v rani, sta se odločila, da z Vivamelom nadaljujeta. Po treh tednih se je rana zmanjšala za 30 odstotkov, opazna je bila epitelizacija (rast krovnega tkiva), izločka skoraj ni bilo več. Zdravljenje sta nadaljevala do popolne sanacije rane, zato amputacija ni bila več potrebna.

.