Kako ravnati s kuhinjskimi opeklinami doma?

Hitro se bliža zimski čas, v katerem za največje veselje poskrbijo dobri možje. In prav zaradi tega se mnogi med vami pogosto odločate, da v kuhinji preizkusite nove recepte, s katerimi bi radi razveselili svoje najbližje. V prazničnem času zanesljivo ne bo šlo brez različnih piškotov, medenjakov in podobnih slaščic, ki bodo na obraz narisali nasmeh otrokom in odraslim

Kaj storiti, če se pri tem opečete?

Ko pri peki ali kuhanju po nesreči zgrabimo nekaj vročega ali se s čim vročim polijemo, se najpogosteje poškoduje le vrhnja plast kože. Koža pordi in zmerno boli, lahko tudi rahlo oteče, mehurji navadno ne nastanejo.

1.  Poškodovani del takoj postavite pod hladno tekočo vodo ali potopite v hladno kopel. Hladna voda bo pomagala ohladiti kožo in lajšati vnetje.

2.  Po hlajenju na poškodovano kožo nanesite Vivamel medicinski kostanjev med v tubi ali katero od Vivamel oblog za rane.

3. V primeru obsežnejših opeklin ali opeklin na občutljivih mestih obiščite zdravnika.

Kako Vivamel deluje na opeklinah?

√  prepreči/zmanjša mehurje in oteklino

√  zmanjša vnetje in pospeši obnavljanje          tkiva

√  prepreči oziroma zmanjša okužbo

√  prepreči brazgotine

Kako pravilno uporabljati Vivamel?

  1. Opeklino očistite in pripravite netkani zloženec (Vivanet), na katerega iztisnite med iz tube. Če je opeklina manjša, lahko med nanesete na blazinico obliža (Vivacare ali Vivapore). Namesto zloženca lahko uporabite tudi moderne obloge Vivamel, na katerih je že nanešen medicinski kostanjev med (Vivamel alginat, Vivamel protect).
  2. Zloženec, obliž ali oblogo Vivamel položite na poškodbo.
  3. Zloženec nato pritrdite s povojem (Vivasoft), če pa ste namestili oblogo Vivamel, uporabite obliž (Vivapore).

Med, ki pride v stik z rano, mora biti sterilen, sicer tvegamo dodatne okužbe. Zato običajen, kuhinjski med ni primeren.

Najboljši način ravnanja s kuhinjskimi opeklinami je njihovo preprečevanje. Bodite pozorni pri rokovanju z vročimi posodami, uporabljajte primerne predpasnike in rokavice in nikar ne hitite. Kljub upoštevanju nasvetov pa se nesreča lahko pripeti. S pravilnim ukrepanjem si boste nelagodje zelo olajšali, hkrati pa pospešili celjenje. Naj bo Vivamel del vaše domače lekarne in obvezne opreme pri pekočih izkušnjah.