Ko rana predstavlja veliko skrb

Vsakdo se slej ko prej sreča s poškodbami in ranami. Večina manjših ran se bo s pravilno oskrbo in po preteku določenega časa brez težav pozdravila. Vendar obstajajo primeri, ko rana predstavlja večjo skrb.

 1. GLOBINA RANE

Pomembno je oceniti globino rane. Površinske praske in manjši urezi običajno ne povzročajo velike skrbi. Globoke rane, ki segajo v podkožje ali morda celo do mišic in kosti, zahtevajo takojšnjo zdravniško pozornost. Če dvomite o globini rane, je bolje, da se posvetujete z zdravnikom.

 2. OKUŽBA

Okužba rane je resna težava. Če opazite, da se rana vname, postane rdeča, otekla, boleča ali če opazite gnojni izcedek, je to znak, da se okužba razvija ali je že razvita. Okužene rane zahtevajo zahtevnejšo oskrbo in nego ter v določenih primerih tudi antibiotično zdravljenje.

 3. HITROST CELJENJA

Spremljanje hitrosti celjenja rane je pomemben dejavnik. V primeru, da se rana ne zaceli ali se vam zdi, da se celo slabša, ji posvetite posebno pozornost. Dolgotrajno odprte rane so bolj dovzetne za razne zaplete, predvsem okužbe.

Okužene rane zahtevajo zahtevnejšo oskrbo in nego ter v določenih primerih tudi antibiotično zdravljenje.

 4. PRISOTNOST TUJKOV

Rana je lahko posledica padca ali trka. Obstaja možnost, da je v rani prisoten tujek, kot je steklo, kamenček, kovina, plastika. Tujki v rani so lahko razlog za zaskrbljenost, saj lahko povzročajo različne zaplete in večajo možnost za nastanek okužb. Če so tujki večji, jih ne poskušajte odstranjevati sami, ampak poiščite zdravniško pomoč.

 5. SPREMEMBE V BARVI ALI   VONJU RANE 

Če opazite spremembe v barvi ali vonju rane, je lahko to znak resne težave. Neprijeten vonj iz rane je predvsem znak prisotnosti okužbe, medtem ko sprememba barve lahko kaže na slabo prekrvavitev ali okužbo. Če se barva spremeni v temno rdečo ali dobi modrikaste odtenke, je to pokazatelj težav s  prekrvavitvijo tkiva.

 6. KRONIČNE RANE

Kronične rane so rane, ki se ne zacelijo v šestih tednih, lahko pa trajajo še precej dalje. So razlog za še posebej veliko skrb, saj lahko povzročijo resne zaplete, predvsem ker so pogosto posledica osnovnih bolezni. V primeru, da imate bolezni ožilja, sladkorno bolezen, onkološke bolezni (obsevani predeli), morate večjo pozornost posvečati spremembam kože in ranam. Pri oskrbi kronične rane je vedno potrebna strokovna oskrba. Če kljub upoštevanju navodil in ustreznemu ukrepanju opazite, da se ne celi ali se celo slabša, takoj obiščite zdravnika.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Rano pogosto lahko pravilno oskrbimo že doma, vendar je prav tako pomembno vedeti, kdaj je potrebna strokovna pomoč. Če imate katerikoli od zgoraj navedenih znakov ali če vas skrbi, da oskrba ni bila pravilna, je bolje, da se obrnete na zdravnika. Hitro ukrepanje pomeni veliko razliko v okrevanju. Samo s pravilno oceno, oskrbo in nadaljnjim zdravljenjem lahko namreč preprečite morebitne zaplete in pospešite proces celjenja.