Pri opeklinah je pomembno, da odreagiramo hitro in prav

Opeklina je poškodba, ki nastane zaradi delovanja termične, kemične ali električne energije oz. zaradi sevanja na tkiva. Ste vedeli, da se večina opeklinskih poškodb zgodi v domačem okolju?

Opeklina lahko zajema le povrhnje plasti kože, lahko pa sega globlje in prizadene vse njene strukture. Poznamo jih več vrst, razvrščamo pa jih glede na globino in površino, prav od te ocene pa je odvisen način nadaljnjega zdravljenja. Od obravnave poškodbe na samem začetku so odvisni rezultati zdravljenja tako pri manjših kot tudi pri obsežnih opeklinah. Osnovni cilj zdravljenja je omogočiti pogoje za dobro celjenje rane, preprečiti okužbo in opečenemu zmanjšati bolečino.

Vrste opeklin

V osnovi delimo opekline na epidermalne, povrhnje dermalne, globoke dermalne ter subdermalne opekline. Pri povrhnjih opeklinah je prisotna obilna sekrecija, pri globokih opeklinah je te manj ali pa je sploh ni. Na rani so lahko prisotni mehurji (povrhnje dermalne opekline), posamične nekroze ali pa je rana v celoti usnjatega videza (subdermalna opeklina). Opeklinsko poškodbo vedno spremlja bolečina, ki je pri povrhnjih opeklinah večja, pri globokih pa manjša.

Največ opeklin

staknemo doma

Najbolj pogoste so manjše opekline, ki se zgodijo res čisto mimogrede, večinoma doma: pri jemanju hrane iz pečice, pri prijemanju prevroče posode in podobno.  

Pri opeklinah prve stopnje, kjer opečeno mesto postane rdeče, oteklo, razdraženo in boleče, je prizadeta samo vrhnja plast kože. To vrsto opeklin lahko oskrbimo sami.

Najprej voda, nato med

Kako reagirati, ko se zgodi? Prvi korak naj bo vedno hlajenje opečene kože pod tekočo vodo. Nato na opeklino v debelem sloju nanesemo medicinski kostanjev med VIVAMEL. V začetku nas bo zbadalo in peklo, sčasoma pa bo to ponehalo in takrat med lahko speremo.

Nobenega mehurja!

Zakaj med? Poskrbel bo za to, da na naši opeklini ne bo nastal mehur. Telo namreč na mesto opekline takoj pošlje dodatno tekočino, saj se na ta način hladi. Zato pod kožo nastane mehur, saj voda ne odteka. Če pa na poškodbo takoj nanesemo med, bo zaradi osmoze začel vleči to vodo ven in mehurja ne bo. Seveda pa moramo hkrati mesto opekline dodatno zaščititi. Nazadnje poškodbo dodatno zaščitimo s sterilnim obližem ali drugo sterilno oblogo, ki se z rano ne sprijema.

Kaj pa, če nastane opeklinska rana?

Pri površinskih opeklinah priporočamo Vivamel TUBO. Med iztisnemo na netkani zloženec (Vivanet), položimo na poškodbo ter pritrdimo s povojem (Vivasoft). Pri majhnih opeklinah ga nanesemo na blazinico obliža (Vivacare ali Vivapore) in prilepimo na opečeno mesto.

Medicinski kostanjev med v tubi VIVAMEL imejmo vedno pri roki, saj: 

  • prepreči nastanek mehurja na mestu opekline,
  • preprečuje okužbo in pospešuje celjenje rane,

je 100 % naraven in brez primesi, ki bi rano dodatno obremenjevale.

Imamo rešitev tudi za velike opekline  

Pri večjih opeklinah priporočamo uporabo obloge VIVAMEL ALGINAT. Ta bo vpila izloček, ki je pri večjih opeklinah pogost. V rani bo vzdrževala vlažno okolje, medicinski kostanjev med pa bo deloval protivnetno in antimikrobno ter tako pospešil celjenje.  

Velik problem pri opeklinah je razvoj okužbe v njih. Veliko strokovnih člankov in študij govori v prid zdravljenju opeklin z medicinskim medom. Tudi mi imamo že zakladnico izkušenj z zaceljenimi opeklinami s pomočjo medicinskega kostanjevega medu VIVAMEL.  

Po potrebi obiščimo zdravnika

Vsaka opeklina ne zahteva obiska zdravnika, v primeru večjih in obsežnejših opeklin pa moramo takoj k zdravniku.