Kostanjev MEDicinski faktor – Razvoj kontrole kvalitete in tehnologije za medicinski med

Z dejstvom, da je kostanjev med odličen material za uporabo v medicini, se ukvarja tudi pomemben razvojni projekt slovenskih raziskovalcev. V skupnem delu smo se povezali Biotehniška fakulteta ljubljanske univerze, Institut Jožef Stefan, Medex in Tosama. Projekt, poimenovan »Kostanjev MEDicinski faktor – Razvoj kontrole kvalitete in tehnologije za medicinski kostanjev med”, smo predstavili novembra 2020, zaključen bo predvidoma v juliju 2022.

Skupen raziskovalni projekt ima dva cilja:

1.  razviti specifične laboratorijske teste in meritve, s katerimi bomo lahko merili specifične biološke aktivnosti kostanjevega medu, ter

2.  razviti proizvodne tehnologije medu za povečano protimikrobno aktivnost.

V Tosami od projekta pričakujemo veliko, predvsem pa, da bo prinesel nove podatke o specifičnih lastnostih kostanjevega medu, ki jih bomo lahko uporabili pri razvoju izdelkov za celjenje ran.  Projekt je usmerjen v razvoj  robustnih testov kontrole kvalitete. Z njimi bomo pridobili podrobnejše in specifične podatke o kemičnih in bioloških lastnostih kostanjevega medu, ki rezultirajo v hitrosti in kvaliteti celjenja rane.

mag. Maša Lukan, mag. Mojca Šimnic Šolinc, direktorica Tosame