Nasveti za oskrbo ureznin in odrgnin

. Jesen je čas, ko pobiramo pridelke s svojih vrtov, za katere smo se celo leto trudili, obenem pa moramo vrt tudi pripraviti na zimo in naslednjo sezono. Čaka nas kar nekaj dela, saj moramo čas izkoristiti za gnojenje, preurejanje gredic, poti in ograj, za zadnjo košnjo ter odstranitev odmrlih vej z dreves. Žal pa se nam pri teh opravilih pogosto zgodi tudi kaka nezgoda: urežemo se s škarjami, se udarimo z orodjem po prstih ali si z vejami opraskamo kožo.

Tudi za vse te poškodbe velja, da je preventiva boljša kot kurativa. Zato je vedno priporočljiva uporaba zaščitnih sredstev, kot so rokavice in ustrezna obutev, pa tudi dobro načrtovanje opravil. Kljub temu pa ne moremo biti čisto prepričani, da do poškodb ne bo prišlo.

Ko se vam pripeti  manjša ureznina in odrgnina, svetujemo, da si najprej umijete roke in s tem preprečite nevarnost nastanka različnih okužb ob oskrbi rane. Ne pozabite očistiti tudi rane in njene okolice – svetujemo uporabo tekoče pitne vode, ki naj bo mlačna. V primeru krvavitve uporabite sterilen zloženec, s katerim rahlo pritisnite na rano, da zaustavite krvavitev.

Z VRTA V KUHINJO

Naš celoletni trud na vrtu bo jeseni poplačan z različnimi vrtninami, ki jih bomo z užitkom porabili v naših kuhinjah in iz njih pripravili številne dobrote.  

Med kuhanjem smo velikokrat nepozorni, zato neredko prihaja do različnih poškodb, med katerimi so zelo pogoste ureznine in odrgnine. Tudi pri teh drobnih poškodbah je pomembno, da pravilno in pravočasno ukrepamo.

Kako oskrbeti ureznine in odrgnine, ki nastanejo pri vsakodnevnih opravilih?

1. Umivanje rok: ne glede na to, kje se zgodi nesreča, rano vedno oskrbite s čistimi rokami. S tem zmanjšate možnost okužbe.

2. Čiščenje rane in njene okolice: večini med nami je jasno, da je treba očistiti rano, pogosto pa pozabimo na njeno okolico. Tudi ob rani oz. okoli nje je lahko vidna umazanija, hkrati pa so na koži verjetno prisotni različni mikroorganizmi, ki lahko rano okužijo. Rano in okolico čistimo s fiziološko raztopino ali pod tekočo pitno vodo.

 3. Ustavljanje krvavitev: v primeru, da iz rane krvavite, uporabite sterilen zloženec in z rahlim do zmernim pritiskom ustavite krvavitev. Če krvavitve ne morete ustaviti sami, obiščite zdravnika. 

4. Rano prekrijte z ustreznim obližem ali oblogo: glede na to, da imamo rane na različnih mestih, je treba prekrivanje prilagoditi mestu poškodbe. Svetujemo uporabo univerzalnih in vsestransko uporabnih obližev Vivacare. Za hitro in varno celjenje brez brazgotin uporabite tudi Vivamel medicinski med v tubi. Preden nalepite obliž, na rano nanesite Vivamel medicinski kostanjev med, ki bo preprečil okužbo, rano bo še dodatno očistil, pospešil bo celjenje in zmanjšal možnost nastanka brazgotine.

V vsakdanjem življenju se poškodbam in ranam težko izognete, vendar jih boste z znanjem in pravilno oskrbo hitreje in učinkoviteje sanirali. Zdravje je največja vrednota, zato živite aktivno življenje in bodite pripravljeni na nepričakovano. Za vsako nepričakovano rano pa učinkovito poskrbijo izdelki za oskrbo ran Vivamel, ki naj postanejo obvezen del vaše domače lekarne.