Od zgodovine do sodobne medicine

Med za boljše celjenje ran

Ste vedeli, da je med eno izmed najbolj učinkovitih in zdravilnih daril narave? Med pogosto povezujemo s sladkanjem čaja, zajtrkom in sladicami, toda že tisočletja ima pomembno vlogo v medicini, zlasti pri oskrbi ran.

Razlika med akutnimi in kroničnimi ranami

Ključnega pomena je, da vseh ran ne mečemo v isti koš, saj med njimi obstaja pomembna razlika, ki vpliva na njihovo zdravljenje in oskrbo.

Spoznajmo uporabo medu v medicini in ugotovimo, kako lahko pripomore k hitremu celjenju ran.

 • Zgodovina zdravljenja ran z medom

Uporaba medu v medicini sega tisoče let nazaj. Stari Egipčani, Grki in Rimljani so med uporabljali za pospeševanje celjenja ran, lajšanje vnetij in preprečevanje okužb. V srednjem veku so tudi druge kulture prepoznavale koristi medu pri zdravljenju različnih poškodb kože.

 • Razlika med običajnim in medicinskim medom

Že naše babice so govorile, da je med odličen za celjenje ran. Čeprav je med povsem naravno zdravilo za rane, je treba upoštevati razliko med običajnim in medicinskim medom. Običajni med, ki je na policah trgovin, vsebuje naravne sestavine, vključujoč spore bakterij (spore so tvorbe bakterij in drugih mikroorganizmov, da lahko preživijo neugodne življenjske razmere). Običajni med nam pri zaužitju ne povzroča nikakršnih težav, če pa ga nanesemo na rane, lahko povzroči težave.

Ključnega pomena je, da vseh ran ne mečemo v isti koš, saj med njimi obstaja pomembna razlika, ki vpliva na njihovo zdravljenje in oskrbo.

  Medicinski med, ki se uporablja za oskrbo ran, je steriliziran. S tem postopkom se uničijo vsi mikroorganizmi, vključno s sporami, ki lahko povzročijo okužbo. Se pa v procesu hladne sterilizacije v medu ohranijo vse snovi, ki spodbujajo celjenje ran, zmanjšujejo vnetja in pripomorejo k obnavljanju poškodovane kože.

  • Kako medicinski med pomaga pri celjenju ran

  Medicinski med deluje kot naravni antibiotik, ki pomaga pri preprečevanju okužb in obenem čisti rano. Poleg tega vsebuje različne vitamine, minerale in encime, ki spodbujajo obnovo tkiva in podpirajo procese celjenja.

  Pri oskrbi ran z medicinskim medom je pomembno, da ga uporabljate po navodilih zdravnika ali medicinske sestre. S pravilno uporabo medicinski med pripomore k hitrejšemu celjenju ran, preprečevanju okužb in zmanjšanju brazgotinjenja.

  Vivamel – medicinski kostanjev med

  V slovenskem podjetju Tosama že leta izdelujemo obloge za rane z medicinskim kostanjevim medom – Vivamel. Kostanjev med je med drugimi vrstami medu najbogatejši s snovmi, ki preprečujejo okužbe in pospešujejo celjenje, zato je bil skrbno izbran kot prava rešitev za vsakega posameznika. Uporaben je pri vseh vrstah ran – od najmanjših odrgnin in urezov do obsežnih opeklin in kroničnih ran.

  Da preprečite skrbi in težave pri oskrbi ran, naj del vaše domače lekarne postane tudi Vivamel.